Připravte si správně vajíčko naměkko. Co k nim nejlépe chutná?
Vypadá to jako věda, ale věda to není. Obyčejné vajíčko naměkko. Hezky „do slepičky“ (retro plastový kalíšek na vejce) nebo jiného kalíšku na vejce. Když vajíčko oloupete a zaboříte do něj lžičku, musí se žloutek alespoň trochu vylít.
Jak připravit vejce naměkko?
Když chcete vajíčka naměkko je důležité přesně sledovat čas, jde tu o detaily. Vajíčka je třeba vyndat včas z lednice. Můžete to udělat hned po probuzení. Správně by měly mít pokojovou teplotu, než je dáte do vody. Jinak by více hrozilo, že praskne. A tady jsme u druhého důležitého bodu. Je třeba, aby se jednalo o vodu vařící, do které dáváme vajíčka. Od doby varu se vaří přesně pět minut.
Je třeba ihned zastavit var. Když zazvoní časovač, vejce hned zalijte studenou vodou. Nechlaďte je dlouho, abyste si je stihli vychutnat teplá. Když posadíte vejce do kalíšku a skořápku odloupnete, měl by se po sejmutí horní části vajíčka objevit téměř tuhý bílek a tekutý žloutek.
Vajíčko naměkko je ideální s jednoduchými potravinami. Můžete si k němu dát chléb nebo jiné pečivo. Na něj se hodí natřít máslo, lučinu, ale i tvaroh. Neslané potraviny můžete mírně posolit. Navrch se hodí něco zeleného: pažitka, petrželka.
Příprava
Doba přípravy: 7 min.
Doba vaření: 5 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 1

Ingredience
- vajíčko
- sůl
- ocet
- bageta
- lučina nebo máslo
- petrželka nebo pažitka
Postup
Přiveďte vodu k varu. Osolte ji a přidejte velkou lžíci octu. Opatrně na lžíci vložte vejce a zapněte časovač na pět minut.
Zatímco se vajíčko vaří, můžete si připravit housku nebo chleba. Natřete ho máslem nebo lučinou. Máslo můžete ještě osolit. Navrch nasypte petrželku.
Jakmile časovač zapípá, hned sporák vypněte, vodu slijte a vyměňte ji za studenou (ochlaďte ho jen mírně, abyste si ho mohli sníst. Vezměte si kalíšek na vejce, posaďte ho do něj a odloupněte vršek skořápky. Lžičkou odkrojte kus vajíčka a můžete baštit.
Užijte si příjemné ráno
Lucie