Dnes pro vás mám klasiku. Je podzim, tak proč si nedat něco sezónního. Pečivo s celerovou pomazánkou.

Hned na recept

Celerová pomazánka patří mezi jídla, která milujete, nebo nenávidíte. Ale protože má tolik úžasných variant, jedná se spíš o to, že jste je ještě nevyzkoušeli tu vhodnou kombinaci.

Právě teď máme čerstvý lokální celer a z něj můžeme připravit pomazánku, která je hotová doslova za chvíli.

Tipy pro přípravu

Celerová pomazánka je velmi variabilní. Pokud ji chceme trochu proměnit, máme řadu možností. Základem je vždy celer, vařené vejce, hořčice (plnotučná, dijonská), pepř, sůl. Co přidat? Velmi často to bývá jablko a mrkev, které s celerem báječně ladí.

Na propojení se pak hodí třeba jogurt, skyr i zakysaná smetana. Také je vhodné máslo, smetanový sýr, ale i troška majolky. Přidat je možné také nastrouhaný tvrdý sýr (gouda, čedar). V pomazánce se skvěle vyjímají i bylinky a zelené rostlinky, jako je pažitka, bazalka, jarní cibulka, petrželka, i troška pokrájených listů celeru. U celeru opatrně, protože listy podporují slanou chuť. Mohli byste pak mít pocit přesoleného jídla. Na ochucení je variantou i troška česneku. Kombinací a tedy i chuťových variant je neuvěřitelné množství.

Nejenže je celerová pomazánka rychlá na přípravu, ale můžete si ji přichystat i do zásoby. Vždy ukládejte do dobře uzavíratelné mističky. Bude se hodit nejen ke snídani, ale i svačině a večeři.

Příprava celerové pomazánky

Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: –
Náročnost: *
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 200 g celeru (bulvového)
  • 1 velké natvrdo uvařené vejce
  • 70 g smetanového sýru
  • 2 lžíce jogurtu (selského)
  • 1 velká lžička hořčice (plnotučná, dijonská)
  • šťáva z citronu podle chuti
  • zelená část jarní cibulky dovnitř i navrch (volitelné)
  • pepř
  • sůl
  • na ozdobu třeba petrželka, pažitka

Postup

Uvařte vejce natvrdo a nechte ho vychladnout. Na přípravu pomazánky očistěte celer a nastrouhejte ho na jemném struhadle do větší misky. Oloupejte vejce a nastrouhejte ho do misky. Přidejte sýr, jogurt, hořčici, pepř a sůl. Pokud chcete přidat jarní cibulku, nakrájejte ji a zamíchejte. Vše promíchejte a dochuťte třeba i šťávou z citronu.

Celerová pomazánka skvěle chutná na dobrém čerstvém chlebu, bagetě, rohlíku i housce.

Užijte si příjemné ráno

Lucie

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *